Loading...
 

   Papanastasiou & Knossos 30A - Chania - 73134

   +30 28210 20125

    

Κατοικία με ξενώνα στην Αγία Μαρίνα

Κατοικία με ξενώνα στην Αγία Μαρίνα

Η περιοχή μελέτης βρίσκεται εκτός του οικισμού της Αγίας Μαρίνας του Δήμου Χανίων. Το οικόπεδο έχει έκταση περίπου 5 στρέμματα και περιέχει δασικό τμήμα έκτασης περίπου 900 τ.μ. Κύρια ζητούμενα της μελέτης αυτής είναι η ανάπτυξη μιας ισόγειας κατοικίας, έτσι ώστε να γίνεται εκμετάλλευση όλης της έκτασης του οικοπέδου αλλά και της ευνοϊκής θέας που διαθέτει σχεδόν περιμετρικά, βασισμένη στις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού.

Η κατοικία έχει βορειοανατολικό προσανατολισμό και αναπτύσσεται σε σχήμα ‘’Τ’’. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται διάσπαση των όγκων, η οποία επιτρέπει την ανεξαρτησία των χρήσεων, την καλύτερη εκμετάλλευση του χώρου και των φυσικών συνθηκών καθώς και την αξιοποίηση της θέας προς τη θάλασσα, που χαρακτηρίζει τη περιοχή. Αποτελείται από έναν κύριο πέτρινο όγκο από όπου γίνεται η κύρια είσοδος στην κατοικία και φιλοξενεί τις κοινόχρηστες λειτουργίες (κουζίνα, τραπεζαρία, καθιστικό). Το καθιστικό, το οποίο βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την πισίνα, συνδέεται με τη τραπεζαρία μέσω ενός γυάλινου στεγασμένου διαδρόμου. Τα γυάλινα φύλλα του διαδρόμου αυτού μπορούν να ανοίγουν, ενοποιώντας τους υπαίθριους χώρους που βρίσκονται εκατέρωθεν. Βόρεια και νότια του όγκου αυτού, τοποθετούνται δύο όγκοι από μπετόν που στεγάζουν τους πιο ιδιωτικούς χώρους της κατοικίας, δύο υπνοδωμάτια και ένα κοινόχρηστο μπάνιο έκαστος. Στο ανατολικό τμήμα αυτών δημιουργούνται αυτόνομες αυλές για κάθε υπνοδωμάτιο.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην υπαίθρια διαμόρφωση του οικοπέδου, λόγω της μεγάλης έκτασής του. Στο δασικό τμήμα, το οποίο αναπτύσσεται κυρίως στο ανατολικό τμήμα του οικοπέδου, καλλιεργούνται άγρια δέντρα και θάμνοι (άγριες τριανταφυλλιές, αμυγδαλιές, βατομουριές κ.ά.) και διαμορφώνονται ελεύθερα μονοπάτια που συνδέουν το τμήμα αυτό με το υπόλοιπο οικόπεδο. Στο νοτιοδυτικό τμήμα ορίζεται μια περιοχή, η οποία λειτουργεί ως κήπος με καλλιέργειες. Νότια του κύριου πέτρινου όγκου δημιουργείται ένας χώρος που συνοδεύεται με ένα υπαίθριο στεγασμένο καθιστικό. Βόρεια του κύριου όγκου δημιουργείται άλλο ένα υπαίθριο καθιστικό, το οποίο πλαισιώνεται από ψηλή φύτευση για λόγους σκίασης και δροσισμού. Αυτά τα δύο καθιστικά πλαισιώνονται από μια λωρίδα νερού, μικρού βάθους, το οποίο μέσω υπερχείλισης συνδέεται με την κολυμβητική πισίνα που βρίσκεται χαμηλότερα. Η πισίνα διασχίζει κάθετα τον κύριο πέτρινο όγκο και τα δύο της άκρα ακουμπούν στους δύο όγκους των ανεξάρτητων ξενώνων.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Type:

Κατοικία